niedziela, 27 stycznia 2013

Megaklops

W niedziele zamiast schabowego powstał klops. I to w trybie ekspresowym. Bez mega fantazji i udziwnień, ale co najważniejsze... smacznie.
Byliśmy baaardzo głooodni....






pół paczki makaronu spagetti

sos:

ząbek czosnku
pół cebuli
pół papryki czerwonej
puszka pomidorów w kostce
łyżka śmietany
szczypta cukru
jeden trójkąt serka topionego
5-6 pieczarek
sól, pieprz, oregano, bazylia
oliwa

pulpety:

500 g mięsa mielonego
ząbek czosnku
jajko
ok2-3 łyzek bułki tartej, bądź namoczonej bułki
sól, pieprz, oregano, papryka ostra
oliwa

Najpierw przygotowujemy mięso. Wrzucamy je do dużej miski, dodajemy posiekany czosnek, jajko, bułkę
i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki. W czasie kiedy się smażą, przygotowujemy sos. 
W niedużym garnku (rondlu) podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Wlewamy pomidory i wrzucamy posiekaną drobno paprykę. Dusimy. Kiedy wszystko jest już miękkie - doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Blenderujemy. Wrzucamy posiekane i podsmażone pieczarki. Doprawiamy do smaku oregano
i bazylią. Kiedy pulpety są już gotowe, wrzucamy je do sosu i dusimy. Wrzucamy serek, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę śmietany. Mieszamy.
Podajemy z makaronem i startym serem żółtym bądź parmezanem.


szamiemy!


 I coś dla duszy...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz