czwartek, 10 stycznia 2013

Niewierny bakłażan.

Bardziej jesiennie, ale i tak cieplej niż zimą. Znowu będzie kolorowo. A właściwie, dosłownie: od wyboru do koloru. Choć nie zaskoczy nikogo wybór mięsa ( co naprawdę NIEDŁUGO się zmieni ! :) ). Smacznie, prosto, na przystawkę... Papryka i bakłażan - mieli randkę.





ok 4 papryk, 1 bakłażan

farsz

pierś z kurczaka
pół kostki fety
mozzarella
pieczarki
sól, pieprz, ulubione przyprawy
pół cebuli
oliwa

sos czosnkowy:

jogurt grecki light
2 ząbki czosnku
sól , pieprz, oregano


Zaczynamy od farszu. Kroimy kurczaka w kostkę (dość standardowo), doprawiamy i smażymy na oliwie. Kiedy jest już prawie gotowy, dodajemy poszatkowane pieczarki i cebulę. Dusimy razem z kurczakiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczoną paprykę i wydrążony bakłażan układamy w naczyniu, solimy i doprawiamy pieprzem. Układamy farsz z kurczaka. Dodajemy pokruszoną fetę ( można lekko pomieszać z kurczakiem ), sypiemy ser żółty na każdą z papryk i bakłażana. Posypujemy oregano, zapiekamy (180 stopni, ok 30-40 min).
( polecam też ze szpinakiem! )
Sos: do rozmieszanego jogurtu greckiego, dodajemy 2 posiekane i rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy.
Zapieczone warzywa podajemy z sosem...


Szamiemy w pracy czy na kolacji! ;)



1 komentarz: