środa, 20 lutego 2013

Porowo - marchewkowo

Tym razem muszę nieskromnie i wprost przyznać, że mój wynalazek jest niemalże fenomenalny! :D Przepis jest skutkiem braku auta i długich powrotów tramwajem... WARTO! I również tym razem, namawiam wszystkich do wypróbowania, nadaje się dla tych na diecie i nie, zależy jakich składników użyjecie. Ja jak zapowiadałam pragnę przejść na dietę, stąd też pomysł na te placki. Postaram się umieścić wskazówki  do obu sposobów !  :)





Placki ( na ok 6 placków):

2 duże i grube marchewy
duży por
sól, pieprz, 
2 jajka
ok 2 łyżek mąki
olej/oliwa do smażenia

kurczak:

pierś z kurczaka
ostra papryka
kurkuma
sól, pieprz
ok łyżki ketchupu
olej/oliwa do smażenia

sos (tak, trochę tzacyki):

ząbek czosnku
jogurt naturalny (bądź śmietana w wersji standard :P )
mały pęczek kopru
pół ogórka zielonego

Marchewkę ścieramy na tarce, koniecznie na grubych oczkach. Por kroimy w cienkie plastry i na sitku "parzymy" przegotowaną wodą ( będzie miękki). Jak ostygnie przekładamy do miski ze startą marchewką, wbijamy dwa jajka, mieszamy, dodajemy mąkę (można jej w ogóle nie dodawać - w wersji light, a np 3 jajka), sól, pieprz. Rozgrzewamy oliwę, łyżką odmierzamy porcję placka, kładziemy na patelnię i rozpłaszczamy. Kiedy przewracamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Smażymy po kilka minut, sprawdzając czy spód jest już zarumieniony. Kurczaka kroimy w paski, nacieramy przyprawami, ketchupem i smażymy na oliwie. Sos: czosnek siekamy bądź przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt bądź śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sporo kopru i startego na tarce ogórka. Mieszamy. Wszystko podajemy razem, jak na zdjęciach. Naprawdę jest proste i pyszne :)



Szamiemy!


3 komentarze:

  1. No, no brzmi i wygląda smakowo, będę musiała przetestować któregoś dzionka, zwłaszcza że porasa i marchewę uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. to koniecznie! też uwielbiam tę kombinację, dlatego "musiałam" wymyślić z ich udziałem coś nowego i udało się! można z kurczakiem albo jakimś sosem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te placki, ciekawy pomysł, zwłaszcza dla kogoś kto nie lubi mięsa.

    OdpowiedzUsuń