wtorek, 5 lutego 2013

Szwarcwaldzka - brzmi dumnie.

Tak jak wspomniałam na znanym i lubianym Facebooku, już dziś testuję szynkę szwarcwaldzką. Pierwszy przepis jest mocno warzywny. Udało mi się znaleźć najlepsze ziemniaki do pieczenia (polecam Lidl :D ). Były bardzo małe, okrągłe i jędrne ! :D Poza tym nie rozpadły się podczas pieczenia, a były wręcz al'dente! :)
Potrawa dobrze pasuje na lekką kolację czy na obiad w pracy. I jest niebywale prosta do zrobienia.




ok 10 - 12 małych ziemniaczków
nieduża cukinia
pół papryki
por
duża marchew
ok 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
oliwa


Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół bądź na ćwiartki. Marchewkę obieramy, kroimy w grube plastry. Paprykę, cukinię i por również kroimy na większe kawałki.  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wrzucamy wszystkie warzywa, przyprawiam i mieszamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika pod przykryciem (ok 200 st, 1h ). Pod koniec pieczenia, dodajemy porwaną na mniejsze kawałki szynkę szwarcwaldzką. Zapiekamy ok 5-10 min.
Możemy podawać z różnymi sosami, ketchupem i surówkami.


Szam? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz