wtorek, 19 lutego 2013

Z weekendu.

Z racji tego, że moje własne zdjęcia wzbudziły wiele kontrowersji, czas ugasić wszelkie spory, więc będzie ŻUREK. Zwykły, PROSTY, bezpretensjonalny. Niewinny i smaczny.
Tak. Jest bez jaj.




Wędlina: chudy boczek, np. ulubiona kiełbasa
ok 5-6 ziemniaków
2 marchewki
pór selera
żurek w butelce
kostka rosołowa
sól, pieprz, majeranek
śmietana do smaku

Wędlinę gotujemy w wywarze z kostki. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę i seler. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy żurek z butelki ( proporcje w zależności ile wody ). Dolewamy wg. smaku, doprawiamy. Już do talerza dodajemy śmietany.
Pijemy, jemy, szamiemy!

1 komentarz:

  1. U mnie to byłaby coś a'la zalewajka, choć do niej nie dodaje się włoszczyzny. Do żurku, barszczu zresztą też nie, tak samo jak ziemniaków, ale powiedzmy, że to tylko kwestia nomenklatury.

    OdpowiedzUsuń