piątek, 15 marca 2013

Fit udko



Dziś coś bardzo FIT...









udko z kurczaka   ( BEZ SKÓRY! )
pół jabłka
majeranek
sól, pieprz
gałązka świeżego oragano
ząbek czosnku

oliwa

surówka:
2 marchewki
jabłko
garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
pół pora
sok z cytryny
szczypta cukru i soli
2-3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego light


Udko z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Przed zamarynowaniem usuwamy skórę z całości udka i nacieramy przyprawami i czosnkiem. Wkładamy do piekarnika, układamy na nim jabłko pokrojone w plastry i oprószamy majerankiem. Całość możemy również skropić oliwą. Wkładamy do piekarnika pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy surówkę. Marchewkę i jabłko ścieramy na grubych oczkach. Kapustę szatkujemy a por kroimy wg uznania, w kostkę bądź plastry. Całość mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy i dodajemy jogurt. Kiedy mięso jest już gotowe, podajemy z surówką i...


Szamiemy! ;)

1 komentarz:

  1. O to brzmi super, jak dobrze pójdzie to w niedzielę zrobię na obiad :) Dam znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń