piątek, 8 marca 2013

Nadziane i zapiekane..

Dziś zaczęłam bardzo odważnie, ale warto było :P Przyznam, że w tym przypadku łatwo nie było, ale ja lubię poeksperymentować. Więc jeśli ktoś kiedyś będzie chciał się trochę wykazać, to zachęcam :)










sos pomidorowy:
pudełko pomidorów w kostce Pudliszki
pół cebuli
ząbek czosnku
oliwa
cukier, sól, pieprz
tymianek
świeże oregano

farsz do muszli:
podwójna pierś z kurczaka
pół paczki świeżego szpinaku
ok 4  pieczarek
200 ml śmietany
ząbek czosnku
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka po staropolsku, oregano świeże, odrobina świeżego oregano
oregano

dodatkowo:
łyżka majonezu
ok 2 łyżek oleju
ser żółty

Zaczynamy  od przygotowania sosu pomidorowego. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Delikatnie szklimy. Dolewamy pomidory, dusimy kilka minut. Lekko solimy. Gotujemy ok 10-15 minut na małym ogniu. Dodajemy kilka liści oregano. Następnie blenderujemy całość. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem. Odstawiamy. Posiekaną  drobno i doprawioną pierś z kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane pieczarki, smażymy całość. Podlewamy odrobiną wody i dodajemy szpinak, kiedy jest już miękki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku całość i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie podgotowujemy muszle "mocno" al'dente. Przekładamy na sitko i oblewamy zimną wodą. W miseczce przygotowujemy mieszankę z majonezu i oleju, po czym polewamy nią muszle i dokładnie mieszamy (najlepiej rękoma). Ostudzony farsz nakładamy łyżeczką do muszli, które układamy w naczyniu wysmarowanym sosem pomidorowym. Na wierzch sypiemy ser. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku (góra - dół), ok 10-15 min (pod koniec można odkryć).



Szamanesyyyy! 

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz