sobota, 9 marca 2013

Łososiową porą

Dziś czas na soczystego łososia! Samodzielnie przyrządzałam go po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Jest piękny i pyszny! :D









kawałek łososia
sól, pieprz, tymianek
gałązka świeżego oregano
masło/margaryna

ok 5 ziemniaków ( ja użyłam młodych - real :D )
tymianek, majeranek
sól, pieprz
masło/margaryna

Łososia marynujemy w przyprawach, odstawiamy na ok 30 min. Ziemniaki kroimy na pół i podgotowujemy, muszą być miękkie, ale nie rozpadające się. Na patelni rozgrzewamy margarynę kładziemy łososia, smażymy na małym ogniu pod przykryciem - na lekko rumiany kolor. Ugotowane ziemniaki, odcedzamy i obsypujemy przyprawami. Również układamy na patelni z rozpuszczonym masłem, smażymy na złoty kolor.
Całość podałam z miksem sałat i winegretem. Proste, szybkie, nie najtańsze (łosoś) i pyszne :)


szams bans!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz