sobota, 16 marca 2013

Polędwiczki

Dziś sobota, więc mogłam trochę zaszaleć. Choć nie ja robiłam zakupy, to zostały zrobione perfekcyjnie ! :D  Dziś zaprezentuję jakże delikatną polędwiczkę w sosie pieczarkowo - koperkowym - wyśmienita na dzisiejszą pogodę. I choć planowałam na dziś o wiele więcej, coś do rubryki all the rest, to plany się nie powiodły... Następnym razem, po prostu nie będę planować
Tymczasem..







1 polędwiczka wieprzowa
200 ml śmietany
ok 5 pieczarek
pół cebuli
sól, pieprz czarny i ziołowy
garść posiekanego koperku
majeranek
kostka grzybowa
oliwa

dodatki np.:
ziemniaki
kopytka
makaron

i sałatki :)

Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry, oprószamy z obu stron solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Chwilę smażymy na rozgrzanym oleju, kilka chwil na każdą stronę - tak, aby tylko się ścięło na biały kolor. Następnie przekładamy do rondla i zalewamy szklanką bulionu z kostki grzybowej. Dusimy. Na patelni obok, podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki, lekko solimy i podsmażamy całość. Przekładamy całość do polędwiczek. Dusimy, do momentu aż polędwiczka będzie miękka. Odlewamy trochę sosu do miseczki i dodajemy śmietanę, przelewamy do całości. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje (jeśli nie możemy podsypać odrobiną mąki). Na koniec doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy koperek. Podajemy dowolnymi dodatkami.


Szamiemy i oglądamy coś ciekawego ;)



1 komentarz:

  1. Brzmi fajnie, szkoda tylko że jest kostka grzybowa. Staram się nie korzystać z chemii w kuchni, ale wykorzystam ten przepis trochę go tylko zmodyfikuje ;)

    OdpowiedzUsuń