piątek, 22 marca 2013

Zapiekanka z cukinią.

Miało być zdrowo, ale wyszło jak zwykle ;) Smacznie, ale nie do końca niekalorycznie. Ale... dziś piątek, więc dlaczego nie zaszaleć...
:)









woreczek ryżu
mięso mielone z indyka
5 pieczarek
pół papryki
cukinia
pół cebuli
mozzarella
sos meksykański knorr
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
ząbek czosnku
oliwa

Zaczynamy od farszu. Podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy przyprawione mięso (wraz z posiekanym czosnkiem), smażymy. W tym czasie gotujemy ryż mocno al'dente. Kiedy mięso jest już gotowe, dodajemy rozpuszczony w wodzie sos. Kiedy wszystko zgęstnieje, dodajemy ryż i dusimy całość. Cukinie lekko podsmażamy, koniecznie na maśle bądź margarynie. Na dnie naczynia układamy pokrojone w plastry pieczarki, lekko solimy. Układamy farsz ryżowo-mięsny, cukinię i znowu farsz. Na sam wierzch kładziemy resztę cukinii, pokrojoną paprykę i mozzarellę. Wkładamy do piekarnika, na ok 200 st. (góra - dół)


Szams!

2 komentarze:

  1. a na ile to minut do tego piekarnika bo się dopaczeć nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zazwyczaj nie piszę o tym, gdyż często robię coś "na wyczucie" ;) zależy też również jakiego używamy piekarnika, polecam 20-30 min ;)

    OdpowiedzUsuń